Netiketti

Netiketti eli Internetin käyttäytymissäännöt tarkoittavat sääntöjä, joita on ehdottomasti noudatettava nettiyhteisöissä, foorumeilla, chateissa sekä käyttäjän tuottamassa sisällössä. Suosittelemme käyttämään myös Barillan verkkosivuilla netikettiä, jota pyydämme kunnioittamaan, jotta kaikki osallistujat voisivat toimia sovussa. Sääntöjen järjestelmällinen rikkominen johtaa käyttäjän viestien poistamiseen, ja vakavammissa tapauksissa käyttäjän poistamiseen rekisteristä.

Lisätietoja saat kirjoittamalla tähän osoitteeseen.

1. Jotta voisit ymmärtää viestien sävyn etkä käyttäytyisi väärin, sinun kannattaa lukea jo julkaistut yleisimmät kommentit: näin voit ymmärtää perustelut ja menetelmät, joita sovelletaan yhteisön sisällä.

2. Ennen kuin lähetät kysymyksen, tarkista, ettei siihen ole vastausta Yleisissä kysymyksissä.

3. Jos lähetät kommentin, tarkista, että se on ytimekäs ja kertoo selkeällä ja suoralla tavalla ajatuksistasi. Älä toista itseäsi, älä kirjoita pitkästi äläkä kirjoita liian usein. Saman ajatuksen toistaminen on yleinen kiusaus, samoin toistuvien viestien lähettäminen. Ennen kuin vyörytät kommenttejasi keskustelupalstalle, kysy itseltäsi: "Pitävätkö muut keskustelijat sanomaani mielenkiintoisena?"

4. Älä käytä pelkästään isoja kirjaimia otsikossa tai viestisi tekstiosassa, sillä verkkokeskusteluissa ne vastaavat "huutamista", joka ei ole suositeltavaa.

5. Älä poikkea aiheesta, vaikka tällainen olisi toisinaan hyväksyttävää tai ainakin siedettävää lisätessäsi OT-merkin ("asian ulkopuolelta") viestisi aiheen perään. Näin ei saa tehdä säännöllisesti.

6. Jos vastaat kommenttiin, osoita tarvittaessa alkuperäisen kommentin oleelliset kohdat auttaaksesi muita ymmärtämään viestin, joita he eivät ole lukeneet. Älä koskaan toista alkuperäistä kommenttia kokonaisuudessaan.

7. Joskus joudumme lukemaan jotakin meitä ärsyttävää: pohdi asiaa tarkoin ennen kuin reagoit. Onko kyseessä varmasti hyökkäys? Onko kommentti kiistanalainen vai pelkkää huumoria? Onko se tahallinen vai vain ikävä virhe? Ymmärrämmekö oikein "kohtaamispaikan" tavat, tottumukset ja kielen? Kannattaako vastata heti vai odottaa jonkin aikaa - ehkä joku muu vastaa viestiin? Olisiko paras vastaus hiljaisuus tai henkilökohtainen viesti? Riidat voivat syttyä väärinkäsityksestä, ja kerran "liekin" leimahdettua sitä voi olla vaikea sammuttaa. Ajattele ensin!

8. Vältä riitoja, henkilökohtaisia erimielisyyksiä, jotka voivat Internetissä muuttua hallitsemattomiksi "tulipaloiksi". Älä koskaan tuo julkiselle keskustelupalstalle yksityistä väittelyä, varsinkaan jos se on kiistanalainen. Älä julkaise viestejä, joiden sisältö ei hyödytä yhtään lukijaa tai jotka ovat yksinkertaisesti jotakin keskustelun osapuolta kannattavia.

9. Älä koskaan julkaise ilman tekijän erillistä lupaa sähköpostiviestien tai henkilökohtaisten viestien sisältöä.

10. Älä ole suvaitsematon niitä kohtaan, joiden viesteissä on rakenne- tai kielioppivirheitä. Kirjoittajien tulee kuitenkin yrittää parantaa kieltään, jotta häntä voitaisiin ymmärtää yhteisössä.

11. Mikäli tekstissä on loukkauksia, epäystävällisiä tai syrjiviä sanoja, jotka ovat muiden käyttäjien ajatuksia, sukupuolta, rotua, uskontoa loukkaavia, tekijä poistetaan välittömästi ja tämän pääsy yhteisösivuille estetään.